Ecik zgadzam się z Tobą,przede wszystkim były rozpoznawalne,rzucały się w oczy i wiadomo było że powstańczy nagrobek.
Skoro o tym mówimy to jeszcze jeden przykład z Chropaczowa,dwa nagrobki powstańcze.
Pierwszy to Rafał Czopik z powodu pisowni nazwiska występujące w niewielkich zmianach,aczkolwiek w takim wypadkach dość istotne.Ale jest wymieniany jako Rafał Copik w książce Brzozowskiego i to powinien być ten Rafał.Był dowódcą oddziału powstańczego,pochodził z Lipin zginął podczas walk z Grenschutzem stacjonującym na kop. Schlesien" na odcinku drogi między Chropaczowem a Lipinami dnia 18.VIII.1919 r.
Załącznik:
DSCN0116.JPG [ 254.45 KiB | Przeglądany 39763 razy ]
Ale bardzo mnie intryguje ten za nim
Załącznik:
DSCN0113.JPG [ 238.55 KiB | Przeglądany 39763 razy ]
Załącznik:
DSCN0115.JPG [ 190.77 KiB | Przeglądany 39763 razy ]
Mam pewne podejrzenie,skojarzenie,kto tam spoczywa i jeśli go też przerobią a pozbawią dat życia będzie problem.Ale wg. mnie to jest Ludwik Sowa z Lubecka,brak dat życia a który widnieje na pomniku z Parku Heilo
Załącznik:
S7309143.JPG [ 223.57 KiB | Przeglądany 39155 razy ]
tylko nigdzie nie ma wzmianki o nim,a Paweł Biernot (26.VII.1899) był z Szarlocińca i poległ pod Lipinami w I powstaniu 19.VIII.1919 jego raczej trza by było tam szukać.
Jeden pomnik ku czci powstańców w jakiś tam sposób "rozszyfrowany".
Czyżby Świony robiły jakąś akcję jak z pomnikiem na ul. Cmentarnej? Tutejsze władze już miały "świetny" pomysł z tablicami pamiątkowymi z osławionego pleksiglasu których najpierw nie widać,a po jakimś czasie nie bardzo da się przeczytać.Może staraczy pomysłów powiedzmy nowatorskich.