Kapliczka przy ul Bieszczadzkiej została wybudowana po zniszczeniu 18 lipca 1993 roku kapliczki z figurką Matki Bożej na skutek wypadku drogowego.Sam byłem świadkiem ja motocyklista w latach siedemdziesiątych też wjechał do tej kapliczki.
Fakt stała w niefortunnym miejscu bo na zakręcie
Kapliczka zlokalizowana przy obecnej ul Łagiewnickiej 43 została wybudowana w 1873 roku przez ówczesnego gospodarza a zarazem sołtysa Gminy Chropaczów Stefana Szibieloka. Sygnaturkę do kapliczki ufundował Stefan Grabowski. Miołech te szczęście ,że dziadek mioł klucz do kapliczki, tam był taki pas, który przy pomicy drabiny sie podwieszało pod wspomnianą sygnaturkę i do dzieła
Tak się dzwoniło przy okazji procesji Bożego Ciała a także na powitanie pielgrzymów przechodzących do Piekar jak i powracających z nich.Wcześni jak nie było jeszcze w Chropaczowie kościoła wierni często się tam modlili i księża z Lipin oraz Królewskiej Huty odprawiali tam nabożeństwa.Lipińscy proboszczowie i ks Michalik i ks Musialik w Oktawie Bożego Ciała przychodzili z Lipin do tej właśnie kapliczki.Stało się co się stało. Resztki po kapliczce usunięto. Szkoda co przy tym całem nieszczęściu stracioła sie ta sygnaturka
Jakoś niy poradza tego pojąć ale coroz mniej mie dziwi
Po uzyskaniu stosownych zezwoleń na postawienie nowej kapliczki przystąpiono niezwłocznie do budowy. W październiku 1994 roku podczas wizytacji kanonicznej ks. biskup Gerard Bernacki dokonał aktu poświęcenia nowej kapliczki Stoi w bezpiecznym miejscu to mi yno pozostało życzyć coby stoła przinojmi tak długo jak jej poprzedniczka